Kannattaa katsoa peiliin

Rahkosen mukaan oli erittäin antoisaa antaa ”keissejä” ammattinäyttelijöille ja päästä nk. katsomoon seuraamaan omaa toimintaansa. “He kuvasivat toimintaamme huumorilla höystettynä; se auttaa katsomaan peiliin. Hauskuuden ohella syntyi ymmärrys, että näinhän me oikeasti toimitaan. Ilman ymmärrystä nykytilasta ihminen ei voi muuttua.”

”Businessteatterin avulla olemme saaneet myös tunnepuolta peliin ja olemme pystyneet reflektoimaan itseämme. Kaiken kaikkiaan itsetuntemus, tunnetila ja keskinäinen luottamus parantuivat Businessteatterin kanssa tehtyjen harjoitusten myötä”, Rahkonen summaa.

“Eikä tämä koske ainoastaan meitä, sillä meidän liiketoimintamme perustuu hyvin pitkälle siihen, että kumppanimme myyvät palveluitamme. Kun me muutumme, myös kumppaneiden kanssa on haettava yhteistä suuntaa siihen, mihin yhteistyömme tulisi kehittyä”

Muutoksen tekevät aina ihmiset

Rahkonen kertoo, että ihmiskeskeinen lähestymistapa vaikutti merkittävästi Businessteatterin valintaan kumppaniksi tässä projektissa. “Muutoksen tekevät aina ihmiset ja se tapahtuu organisaatiossa keskustellen. Organisaatio on muuttunut vasta, kun viimeisenkin henkilön toiminta on muuttunut. Siksi meille on tärkeää saada tuettua esimiehiämme kasvamaan mahdollisimman hyviksi heidän tärkeimmän instrumenttinsa eli oman itsensä kanssa. Omaa toimintaa on aina välillä hyvä tarkastella muiden avulla ja ottaa opiksi.”

Rahkosen mukaan monesti asiat, jotka tuntuvat pieniltä, voivat olla merkittäviä. “Itse asiassa, voit jopa vaikuttaa kropallasi siihen, miten viestisi menevät perille ja tunteet välittyvät. Harjoituksissa oli hauska huomata, miten eleet, ilmeet ja istuma-asentokin vaikuttavat.” Hänen mukaansa näistä asioista on hyvä olla tietoinen. “Itsetuntemuksemme parani tältäkin osin. Suun ja kehon on annettava sama viesti.”

Harjoitus tekee mestarin

Parhaat kokemukset syntyvät, kun voi harjoitella aidosti turvallisessa ympäristössä.

“Saimme kroppaan muistijäljen”, sanoo Rahkonen. “Olin oikeastaan yllättynyt, miten hyvin meidänkin porukka heittäytyi mukaan. Luottamus on muutoksessa aivan ytimessä ja täytyy sanoa, että luottamuksemme toisiamme kohtaan koko tiimin kanssa kasvoi rajusti tämän kahden päivän kurssin aikana. Se auttaa meitä eteenpäin.”

“Lisäksi, en usko myöskään asiakkaiden kanssa sellaiseen luottamukseen, jossa luotetaan vain logoon. Ihmiset luottavat siihen, mitä logon takana on ja se ansaitaan vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Tästä on kysymys niin muutoksissa kuin liiketoiminnassa”

Tunnetta peliin

Rahkonen on omien sanojensa mukaan harvoin olen ollut sellaisessa koulutuksessa, jossa koulutuskumppani on ollut niin läsnä ja vaatinut ihmisiltä tämäntasoista mukaan tempautumista. Hän uskoo tunteeseen ja itsensä peliin laittamiseen. “Mielestäni tämä metodi toimii. Kaikkea yhdistävä tekijä on ollut hyvä fiilis. Ja parhaiten oppii silloin, kun on innostunut jostain asiasta. Osallistumisen ja oman tekemisen kautta jää muistijälki. Kyllä tällainen parin päivän jumppa aina kymmenen luentoa voittaa!”, hän innostuu.

Suutari pysyi lestissään

Rahkonen oli myös tyytyväinen roolituksiin koulutuksissa. “Meidän porukassa on paljon viisautta ja osaamista. Businessteatterin kouluttajat pysyivät hyvin omalla tontillaan ja jättivät meille substanssin käsittelyn. Se viisaus asuu meissä itsessämme, mutta sitä pitää välillä herätellä. Itse oivaltamalla oppii aivan eri tavalla kuin kalvosulkeisilla”, hän linjaa.

Kysyttäessä, olisiko hän valmis suosittelemaan Businessteatteria muillekin, hän naurahtaa, “Kyllä olen, ja olen itse asiassa jo niin tehnytkin! Meidän tarpeisiin tämä oli juuri sopiva.”

Hänen mukaansa Microsoft sai mitä tilasi. “Emme hakeneet koodaamisosaamista; sitä meillä on omasta takaa enemmän kuin riittävästi. Haimme oman instrumenttimme rajoja, mihin se taipuu eri tilanteissa. Ja sitä myös saimme. Ne muutoksessa keskeisimmät seikat – itsetuntemus, tunnetila ja keskinäinen luottamus – paranivat Businessteatterin kanssa tehtyjen harjoitusten myötä.”

Haastattelun ääniraita on ladattavissa täältä:
http://keulahuolto.com/busines/

Ota yhteyttä ja kysy lisää!