Syksyn eräs näyttelijän tehtäväni oli toimia masentuneena porrassiivoojana, Liisana. Kohtauksessa Liisa menee lääkäriin. Liisan kipeä polvi vaikeuttaa työntekoa ja saa Liisan haaveilemaan eläkkeelle pääsystä. Liisalla on unettomuutta ja huolta kotona olevasta miehestään. Työ tuntuu raskaalta eikä elämässä oikein muutenkaan näy valoa. Liisa kohtaa tehokkaan ja nuoren lääkärin, Businessteatterin Millan. Lääkärin mielestä asia hoituu parin kuukauden sairauslomalla ja leikkauksella. Kyseessähän on vasta 55-vuotias, ylipainoinen ja työhaluton polvitapaus.

Tämä keikka tapahtuu Terveystalon lääkärien koulutustapahtumassa Paasitornissa. Paikalla on lähes pari sataa lääkäriä ja aiheena oli asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen. Esittämämme kohtauksen jälkeen Terveystalon kokeneet lääkärit kommentoivat sitä, mitä nuori lääkärimme olisi voinut tehdä paremmin. Ensin asiaa puidaan ortopedin näkökulmasta. Opimme, että Liisan antamat pienet vihjeet masennuksesta olisi kannattanut tutkia tarkemmin, sillä masennus ja leikkaus eivät ole aina toimiva yhdistelmä. Ilman masennuksen hoitamista toipuminen leikkauksesta voi olla hidasta eikä palautuminen työelämään ole niinkään varmaa. Psykiatri Tero Raiskila näytti mallia esittämällä viiden minuutin kysymyspatteriston Liisalle, joilla pääsee suoraan asian ytimeen. Hänen esimerkkinsä avulla näemme, että ihmiset yleensä vastaavat mielellään suoraan kysymykseen rehellisesti. Mikä tuntuu raskaalta? Mitä toivot? Mikä elämään tuo iloa? Näin hoitava taho saa tarvitsemansa tiedon.

Potilaan kohtaaminen nousi ajankohtaiseksi Hesarissa julkaistun mielipidekirjoituksen takia, jossa lääkäri kertoi omista kokemuksestaan päivystyspotilaana. Joskus käy niin, että potilaan kokemus ohitetaan. Istuessani lavalla siivoojan hahmossa tunsin, että saimme kaikki uskallusta pysähtyä kysymään, että hei, mitä sulle oikeesti kuuluu? Ja kestämään sen, mitä toinen oikeesti vastaa.

Merita Petäjä