Voiko ihmisyyttä harjoitella?

”Mulla olisi yksi pikku juttu!” – voiko ihmisyyttä harjoitella?

Katsojat räjähtivät nauruun, kun kuvasimme esimiehen pulmallista tilannetta ManpowerGroupin varhaisen välittämisen kiertueella. Varhaisen välittämisen kiertue toteutettiin yhdessä ManpowerGroupin, Ilmarisen, Varman ja Mehiläisen kanssa. Yksi osallistujista nousi seisomaan ja huusi: ”Tämä naurattaa nyt mutta tää on niin totta!”

Esimies ei voi tietää, mitä työntekijän pään sisällä liikkuu. Tästä voi syntyä tahattomia hankaluuksia (katso video).

Myötätuntoinen ja jämäkkä varhainen välittäminen voi joskus olla vaikeaa. Hankalan tilanteen äärellä yhteinen nauru auttaa laukaisemaan painetta. Saamme perspektiiviä kiperiin tilanteisiin. Yhteinen kokemus saa osallistujan huomaamaan, että hän ei olekaan yksin oman epäonnistumisen tunteensa kanssa. Muutkin ovat kokeneet samaa! Varhaisen välittämisen keskustelut ovat helppoja käytännössä, mutta todellisuudessa ihmisen kohtaaminen kipeän asian äärellä on herkkä tilanne, eikä sanottuja sanoja saa takaisin.

Oikeassa elämässä on vaikea sanoa stop, kun homma menee väärälle uralle. Teatterissa se onnistuu. ”Mulla olisi yksi pikku juttu” – Varhaisen Välittämisen Road Show tarjosi ManpowerGroupin esimiehille mahdollisuuden hioa taitojaan turvallisessa ”teatterilaboratoriossa” sekä työterveysneuvottelussa, että esimies-alainen tilanteessa. Teatterin avulla samaa tilannetta voidaan tarkastella eri osapuolten näkökulmasta ja kehittää näin ajattelun liikkuvuutta. Myös tunnetasolla pystytään eläytymään toisen henkilön asemaan. Lisäksi voimme huomata, että jos jokin tilanne on minulle vaikea, se on vaikea todennäköisesti muillekin. Laboratoriossa tilanteen voi uusia, tosielämässä se on vaikeampaa. Parasta kaikessa on, että kun voimme nähdä ja hyväksyä omat rajoituksemme, meidän on silloin huomattavasti helpompi muuttaa ja korjata omaa toimintaamme.

Varhaisen välittäminen toteutettiin yhdessä Manpowerin, Varman ja Mehiläisen kanssa. Etsimme keinoja lisätä todennäköisyyttä vuorovaikutuksen onnistumisessa. Tutkimme myös sitä, mikä saa ihmisen puolustuskannalle. Varmoja keinoja ovat mm. vähättely, moralisointi, opettaminen, väittely, arvostelu, neuvominen.

Jos ihminen pannaan selkä seinää vasten, kypsymättömät minän puolustusmekanismit aktivoituvat, kuten

Muiden syyttely
Taantuminen, esim. kiukuttelu
Mustavalkoinen hyvä-paha ajattelu
Selittely, ontuva mutta itselle edullinen logiikka
Opimme kaikki yhdessä, että onnistumisen todennäköisyys lisääntyy kun

Käytät avoimia kysymyksiä
Kuuntelet aktiivisesti, toistat ja peesaat, teet yhteenvetoja käyttämällä samoja ilmaisuja kuin kertoja
Käytät me-muotoa, meillä on yhteinen ongelma
Pyydät henkilöltä itseltään ratkaisuehdotuksia ja sovit seuraava askeleen tilanteen eteenpäin viemiseksi.

Palautteissa osallistujat sanoivat, että saivat eväitä kaikkiin viestintätilanteisiin, myös ihmisyyteen. Luottamus työntekijän kanssa ei rakennu hetkessä, vaan on prosessi. Taitoja empatiaan ja aitoon kiinnostukseen voi myös harjoitella. Ohjaajana olin erityisen iloinen, kun sain kuulla, että teatterikokemus on saanut aikaan paljon keskusteluja myös jälkeenpäin, se, jätti jäljen, joka muistetaan.

Merita Petäjä


Voiko resilienssiä treenata?

Kun kuulin tuon sanan ensimmäistä kertaa joitain vuosia sitten, minun piti katsoa sanakirjasta, mitä se tarkoittaa. Se tarkoittaa kimmoisuutta, joustavuutta, kykyä palautua ja suuntautua kohti uusia tavoitteita. Olen sen jälkeen kovasti tutkinut sekä omassa elämässäni että kohtaamissani asiakastilanteissa, miten sitä voisi treenata.

Usein tuntuu, että elämä virtaa kohti valtavalla vauhdilla. Uusia asioita tulee vastaan nopeammin kuin niitä ehtii käsitellä. Teatterissa pysäytämme arjen. Annamme osallistujille hiukan etäisyyttä, ja haastamme heitä tutkimaan, mitä hahmojen mielessä liikkuu. Annamme hahmojen kokemusten kaikua itsessämme, mietimme, mikä meissä resonoi. Ratkaisemme osallistujien kanssa yhdessä, miten auttaa näitä pulaan joutuneita hahmoja.

Resilienssiä tarvitaan tilanteissa, kun asiat eivät suju kuin Strömsössä. Myös työhön liittyvissä tilanteissa koemme epäonnistumisia, riittämättömyyttä, pettymyksiä ja suuriakin menetyksiä. Olo tuntuu arvottomalta ja vaikealta. Monet ovat tottuneet jatkamaan eteenpäin ja sulkemaan tietoisuudestaan ikävät tunteet. On vaikea pysähtyä, kun olo on surullinen, pettynyt, syyllinen, laamantunut, pelokas, vihainen, kateellinen, tai kun on häpeissään…Tutkimukset osoittavat, että tunteiden tukahduttaminen ja torjuminen hidastaa palautumista.

Resilienssin vahvistaminen on noussut teemaksi, joka kiinnostaa kovasti työyhteisöjä. Mielen joustavuuden avulla kykenemme palautumaan nopeammin ja suuntautumaan eteenpäin. Resilienssin keskeisiä elementtejä ovat ystävällisyys itseä kohtaan, kyky käsitellä hankalia tunteita ja löytää tasapaino, kyky nähdä vaikeat tunteet elämään kuuluvana osana, joka pikemminkin yhdistää meitä ihmisiä, kuin erottaa. Teatterin taika on siinä, että voimme jakaa yhteisiä kokemuksia. Se, mikä tuntuu yksityiseltä ja miltei sopimattomalta, tunnistetaankin yleiseksi ja yhteiseksi. Näin koko yhteisö lujittuu ja pääsee eteenpäin.

Merita Petäjä


Lääkärin vastaanotolla

Syksyn eräs näyttelijän tehtäväni oli toimia masentuneena porrassiivoojana, Liisana. Kohtauksessa Liisa menee lääkäriin. Liisan kipeä polvi vaikeuttaa työntekoa ja saa Liisan haaveilemaan eläkkeelle pääsystä. Liisalla on unettomuutta ja huolta kotona olevasta miehestään. Työ tuntuu raskaalta eikä elämässä oikein muutenkaan näy valoa. Liisa kohtaa tehokkaan ja nuoren lääkärin, Businessteatterin Millan. Lääkärin mielestä asia hoituu parin kuukauden sairauslomalla ja leikkauksella. Kyseessähän on vasta 55-vuotias, ylipainoinen ja työhaluton polvitapaus.

Tämä keikka tapahtuu Terveystalon lääkärien koulutustapahtumassa Paasitornissa. Paikalla on lähes pari sataa lääkäriä ja aiheena oli asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen. Esittämämme kohtauksen jälkeen Terveystalon kokeneet lääkärit kommentoivat sitä, mitä nuori lääkärimme olisi voinut tehdä paremmin. Ensin asiaa puidaan ortopedin näkökulmasta. Opimme, että Liisan antamat pienet vihjeet masennuksesta olisi kannattanut tutkia tarkemmin, sillä masennus ja leikkaus eivät ole aina toimiva yhdistelmä. Ilman masennuksen hoitamista toipuminen leikkauksesta voi olla hidasta eikä palautuminen työelämään ole niinkään varmaa. Psykiatri Tero Raiskila näytti mallia esittämällä viiden minuutin kysymyspatteriston Liisalle, joilla pääsee suoraan asian ytimeen. Hänen esimerkkinsä avulla näemme, että ihmiset yleensä vastaavat mielellään suoraan kysymykseen rehellisesti. Mikä tuntuu raskaalta? Mitä toivot? Mikä elämään tuo iloa? Näin hoitava taho saa tarvitsemansa tiedon.

Potilaan kohtaaminen nousi ajankohtaiseksi Hesarissa julkaistun mielipidekirjoituksen takia, jossa lääkäri kertoi omista kokemuksestaan päivystyspotilaana. Joskus käy niin, että potilaan kokemus ohitetaan. Istuessani lavalla siivoojan hahmossa tunsin, että saimme kaikki uskallusta pysähtyä kysymään, että hei, mitä sulle oikeesti kuuluu? Ja kestämään sen, mitä toinen oikeesti vastaa.

Merita Petäjä